Foto de capçalera

dissabte, 9 d’abril del 2011

Pròxima trobada: Sineu.

Dissabte, 16 d'abril, trobada de gegants a Sineu.


Informació sobre els gegants de Sineu.
En Marc és un ferrer.


FITXA TÈCNICA
Nom del gegant: Marc
Alçada: 3,78 metres
Pes: 34 quilograms
Nom de la geganta: Maria dels Àngels
Alçada: 3,75 metres
Pes: 35 quilograms
Propietat: Ajuntament de Sineu
Portadors: Colla Gegantera de Sineu
Any d’estrena: 2005 (6 anys).
Constructor: Aragonesa de Fiestas (Saragossa)
Festivitat en què celebren la trobada: Sant Marc (abril).

Sineu és la segona vila mallorquina, després de Sóller, on es té notícia de l’existència de la figura d’un gegant com a element degresca integrat dins una de les festes del poble.Al 1653 el clava-ri de la vila recollia un pagament d’1 lliura,8 sous i 2 diners a mestre Pere Antoni Real per haver vestit i adornat el gegant per la festa de sant Roc. La gran importància d’aquesta notícia és que,per primera vegada a Mallorca,trobam un gegant integrat a festes locals o patronals i no a les celebracions del Corpus, tot i que no sabem si aquest gegant també havia participat al Corpus, o s’obrà exclusivament per participar als actes en honor a sant Roc altres festes.
Na Maria Àngels és una pagesa mallorquina.

Com a curiositat podem remarcar que, segons informa D. Bartomeu Mulet, Pvre., aquest gegant, aquell 1653,acompanyava els cossiers sineuers i en formava part del ball.
Els actuals gegants de Sineu, fets de fibra de vidre i amb una estructura interna d’alumini, s’estrenaren dia 8 d’octubre de 2005 a la Primera Mostra de Cultura Popular celebrada a les Illes Balears.A la trobada, que se celebrà a la vilamallorquina, com a fet extraordinari, a més d’assistir-hi elsgegants mallorquins, s’hi desplaçaren alguns dels gegants de Menorca i s’hi estrenaren a més dos caparrots sineuers,en Faveta i Sa Madona loca d’es Puig de Sineu. 
A la trobada gegantera, amb l’apadrinament d’en Toni deSa Pobla i la sabatera d’Inca,es va fer el bateig dels gegantsde Sineu.Ell és en Marc,fent honor al nom del patró de la vila,sant Marc, i ella na Maria dels Àngels, en honor al dia de laMare de Déu dels Àngels,festivitat estiuenca de Sineu.
En Marc representa un ferrer, treball tradicional a la vila.Portauna ferradura a la mà esquerra i un martell a l’altra.Vestit ambcolors grisos, cels i blaus, porta un davantal de pell marró fermatpel coll i a la cintura.Ella, vestida de pagesa, representa una collidora de figues.Vesteix de feiner amb un capell de palmes quetant du posat com penjat a l’esquena amb un cordillet,un moca-dor negre sobre les espatlles i porta un davantal blanc i vermell.A la mà dreta porta un paner i a l’esquerra aguanta una figa.

Tant el gegant com la geganta són un homenatge als menestrals,pagesos i homes i dones del camp de Sineu.

Extret de les fitxes de gegants de Pau Tomàs Ramis i d'aquest bloc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada